Si mireu alguna de les poques pel·lícules o sèries ambientades a un poble, en tota seguretat trobareu multitud de personatges que volen fugir d’aquell escenari. La cultura popular tendix a convertir els pobles en espais grisos (o idealitzats). Per contra, aquí construïm un relat focalitzat en lo món material modern: «Qui ha de viure a este poble si no hi ha «fibra òptica»?». Podeu completar la frase en què no hi ha «bona carretera», «hospital» o «centre comercial». Les dos visions expliquen part del problema rural: estem atrapats en un relat urbanita i centrat en les carències materials. Però crec que això només són factors secundaris per a explicar la despoblació.
Conec una parella de rurals que durant una etapa de la seua vida ell teletreballave, i va retornar al seu poble d’origen, i ningú l’hauria tret mai d’eixe món verd, i d’amistats de tota la vida. Ella, mentres, havie trobat una faena motivadora a una ciutat, i ningú l’haurie tret d’eixe món de llums, gent nova i colors. Però quan los escoltava parlar, tenia la sensació que tan fotie a on visqueren entre setmana: de casa a la faena, i de la faena a casa. I els dos tenien connexions a internet suficients i distàncies paregudes als servicis bàsics.
Però per què uns tenen pulsions ruralistes i altres urbanites? Crec que per a entendre-ho és bàsic l’estil de vida que tenim a les nostres ments. Per què l’estiu s’ompli el poble de gent que retorne? Perquè tenim festa però relax, tenim lo vermutet de pistina però el pinar per a passejar, tenim aquella pau de no sentir a ningú però també mos sentim volguts quan toquen a la porta per a que ixcam. I #estrelladamm s’ha preocupat d’aprofitar eixa idealització del que denominen #mediterràniament. Però per què n’hi ha que també es volen quedar a l’hivern? Perquè tenen i s’inventen encara més raons: obrir nous projectes del no res, ser el propi autor de la pròpia vida, i autor de la pròpia vila. Empoderar-se, li diuen ara.
Natxo Sorolla. Viles i gents
soy una persona soltera. hace años dejé la ciudad para vivir en un pueblo de la comarca del matarraña y teletrabajar. siempre me ha gustado mucho el pueblo, la tranquilidad, el vermut, más o menos lo que dices en tu artículo.
ahora desde hace algunos años los pueblos ya no son los mismos. hay mucho turismo todos los fines de semana del año, tienes que hacer cola un sábado cualquiera para comprar un paquete de pilas o una bara de pan.
los pueblos no están preparados para recibir a tanta gente. no conoces a la mitad de la gente , porque todos son turistas. y no hablemos de poder sentarte para hacer un vermut, porque es imposible . o esto da un cambio de 180° ó pronto no nos diferenciarnos de una zona turística. y es una pena .
esto no es lo que era hace 30 años.
Distinguido Paco,no destacamos en Recursos Primarios,no destacamos en Desarrollo e Investigacion,no destacamos en Tecnologia e Innovacion,no destacamos en Industria,ni tan siquiera en Agricultura……y Ud se queja del Turismo,ya solo queda morirnos,no le parece?