La situació d’excepcionalitat que estam vivint, fa difícil pensar en qualsevol cosa més enllà del COVID-19 i les conseqüències negatives que està comportant. Enguany (los feliços anys vint, dien alguns!) no mos quede altra que aguaitar frustrats per la finestra de casa, mentre un raig de sol mos comence a enlluernar i sentim cantar les auronetes. Son les senyals inequívoques de que esta inoportuna pandèmia mos està robant la primavera.

Entre mig d’este desori me fan arribar una bona noticia: la columna Viles i Gents, del diari La Comarca, complís 25 anys! Per això, vull felicitar a tot l’equip per la dedicació i la constància en preservar i difondre una part tant important del nostre patrimoni immaterial com és la llengua.

Quan al juny del 2019, Carles Terès me va proposar escriure a Viles, me vaig ficar tant contenta que no m’ho podia creure. Vaig pensar que ere una bona oportunitat per donar a conèixer lo meu poble, ja sigués a través de les històries de la seua gent o bé fent cròniques de l’actualitat.

Per este motiu, avui me vull acordar de quatre persones que, en lo seu moment, van fer de corresponsals de l’actualitat de Nonasp a algun diari. Lo primer és Amalio Ràfales, al diari La Lucha, durant los anys 1912 i 1913, fent cròniques de caràcter social i polític, que a sovint criticaven irònicament lo gran pes de l’església.

Uns anys més tard, del 1929 al 1935, lo mestre Enrique Muñoz, al diari La Voz de Aragón, fa unes cròniques exquisides de temes com l’excursió dels xiquets d’estudi al Pantà de Pena, de la carretera de Batea o del «grandioso recibimiento al teniente Don Francisco Albiac Franc, héroe de Jaca, tributado por su pueblo natal».

Al terreny «deportiu», en trobam dels partits de futbol, fetes per Valero Zapater, al Diari de Lleida, del 1966 al 1971. Per un altra part, cap allà l’any 1979, JM Ràfales «lo Gravat», en fa al diari Zaragoza Deportiva.

Inclús en temps adversos com los d’ara, és important no amollar i seguir informant. Ànims a tothom. Confiança en la sanitat i en la vida!

Estela Rius – Viles i gents